Nakit Akış Grafiği İşletmenin Yaşam Çizgisidir!

Nakit Akışını İzlemek Neden Çalışmak Gibi
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nakit akışınız, işletmenizin yaşam çizgisidir. Özellikle, küçük işletme sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun sürekli stres altında olmaları büyük oranda ay sonlarını maddi anlamda sorunsuz atlatma çabasına yani nakit akışına bağlıdır.

Satışlarınız ve ticari koşullar her zaman istediğiniz gibi olmaz. Bu gibi durumlarda en azından sonraki aylara ait bir nakit akış öngörüsü işletmeniz açısından hayati olabilir. Buradaki asıl sorun ise, nakit akış planlamanın gerçekten zor bir iş olması üzerinde ciddi efor harcanması gerektiğidir. Sonraki hafta ve aylarda elinizde nakit paranızın kalacağına yönelik doğru öngörüleriniz olmadığında, organizasyonunuz, ürün ve hizmetleriniz ne kadar doğru olursa olsun, tamamen kapanma riskiyle bile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Nakit akışını takip etmezseniz ne olur?

Günümüzde yaşanan salgınlar ve buna bağlı küçülmeler bir yana, nakit akışınızı olumsuz yönde etkileyecek birçok şey var. Bununla birlikte nakit akışınızı anlamanın size yeni fırsatlar sunacağını da unutmayın.

Peki nakit akışımı ne zaman takip edeceğim veya bütçeleyeceğim? Yılda bir mi, çeyrek bazında mı aylık mı? Nakit akışı genellikle yalnızca bir kriz sırasında veya dönem başlarında aceleyle derlenir. Ancak nakit akışı analizini bu kadar gelişigüzel yaptığımızda, zaman ve enerji tasarrufu yapıyoruz sanılır ama tam tersi olur. Uzunca bir süre egzersiz yapmayıp bir anda ağır bir halı saha maçına çıkmaya benzer bu. Nakit akış düzenli olarak izlendiğinde ve planlandığında verimli olur. Şirketin sürekli gündemde olan bir konu olarak ele alındığında, projeksiyon oluştururken karşınıza çıkabilecek argümanlara, gerçekleşen bilgilere ve senaryolara o kadar hakim olursunuz ki, her seferinde daha kolay ve az zaman harcayarak analiz yaparsınız.

Şİrket verilerinizi ve nakit akışınızı izlemiyorsanız, ters gidebilecek en önemli altı örnek aşağıda verilmiştir:

1. Stok yığını ve fazla harcamalar

Stoklar satılana kadar depoda yatana paradır. Alırken kazanmak ticarette temel kurallardan biridir, ancak gereksiz stok da nakit akışınızı etkiler. Bu hassas dengeyi iyi sağlamalısınız. Olması gereken, satışlarınız ölçüsünde asgari stokları depoda bulundurmak ve alışlarınızı da mümkün olan en iyi fiyat ve vadede yapmaktır.

2. Geciken tahsilatlar

Diğer bir sorun da tahsilat durumunuzdur. Tahsilatlar için bir gündeminiz var mı? Müşteriler tahsilatları ne kadar geciktiriyor? Tahsilatlarımızın vadesi tedarikçi ve diğer ödeme vadelerine göre mi ayarlandı ? Yakından takip etmezseniz, tahsilat tarihlerinizi uzun vadelere yayıyor olabilirsiniz. Müşterilerinizin her bir seferinde son ödeme tarihini ertelemesi tedarikçi, personel veya kredi ödemelerinin bir o kadar zorlaşacağı anlamına gelir.

3. Kârları Yanlışlıkla Pozitif Nakit Akışı Sanmak

Kâr ve nakit akışının aynı şey değildir ve işletme nakitinizi kâr ile karıştırmak kolaydır. Bu, finansal kaynaklarınızı bilmeden fazla harcayabileceğiniz ve aniden yeni bir yatırım yada mal alışı yapmanız gerektiğinde zor durumda kalabileceğiniz anlamına gelir. Kârlı bir şirketin de zor durumlara düşeceğini örneklediğimiz şu yazıya göz atın. https://nakitakis.net/nakit-akisin-onemi-sirketler-neden-batar/

4. Plansızlık

Planlanmamış giderler sizi zora sokabilir. Harcamalarınızı planlamadığınızda belirli bir dönem sonunda elinizde ne kadar nakit olduğunu bilemezsiniz. Bu belirsizlik içinde de yeni eleman işe alırken, veya işletmeye yeni bir araç alırken ya da tedarikçinize 6 ay vadeli yüklü bir çek yazdığınızda zar atıyorsunuz demektir. Elbette gerektiğinde kredi alınabilir ancak özellikle küçük işletmelerde kredi almak o kadar da kolay bir hadise değildir. Kredilere bağlı olmak yerine, nakit akışınızı kontrol ederek önceden plan yapabilirsiniz.

5. İzleme eksikliği

Gerçek şu ki, nakit akışınızı izlemediğinizde, paranızın nereye gittiğini kontrol edemezsiniz. Bu, işinizi büyütme planları yapmayı ve hatta vergi ödemesi gibi her ay yapılan rutin harcamaları bile telaşlı hale getirir. Her bir gelir ve gider grubunun toplam içindeki payı ve aylık seyrini izlemek ve sonraki dönemler için tahmin yapmak gerekir.

6. Genel Olarak Yanlış Karar Verme

Buraya kadar saydıklarımız aslında sizi, paranın yönetimi anlamında yönetim kademesinin en önemli icraatı olan “karar verme” konusunda yanlışlara itebilir.

Mali durumunuzun kolayca okunabileceği bir sistemi kurmak, yalnızca bugünkü ihtiyaçlarınıza göre değil, bir yıl veya daha uzun bir süre sonrasına göre bilinçli kararlar verebileceğiniz anlamına gelir.

Nakit akışını nasıl düzenleriz?

Nakit akışı söz konusu olduğunda, öncelikle tüm gelirlerinizi ve harcamalarınızı kategorilere ayırmalısınız. Harcamalarınız sadece ofis malzemeleri ve personel değil, aynı zamanda olası krediler ve vergiler gibi gider sayılmayan şeyleri de içerir. Gelirler ise büyük oranda müşteri tahsilatlarıyla oluşur. Elbette faaliyet konusu ve ve varlık yapısı elveren şirketlerde faiz gelirleri, kira gelirleri, hisse senetlerinden elde edilen temettüler ve ortaklardan tahsilatlar gibi kalemleri de içerebilir.

Bunların hepsini listeledikten sonra, her bir kategorinin mevcut durumda vadelerine göre alacaklar ve borçlar sıralanır. Bu, elinizde bugünkü verilerle belirli bir tarihte elinizde ne kadar para kalacağınız anlamanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak, mevcut durum dışında henüz gerçekleşmemiş tahminleri de mümkünse sonraki 1 yıl için aylık olarak tahmin etmek faydalı olacaktır. Bu şekilde sadece mali durumunuzu anlamanızı kolaylaştırmayacak, uzun vadeli kararlar verebileceksiniz.

Kontrolü elinize alın

Nakit akışınızı izlemek, işinizi güçlendirirken esnekliği korumanıza olanak tanır. Sadece nakit akışınızı izleyerek işinizin finansmanını kontrol altına alın.

İlgili Yazılar

Blog

Nakit Akışı nedir?

Nakit akışı işletmeye giren ve işletmeden çıkan nakitler demektir. Şirketlerin paralarının tutulduğu kasa ve bankada günlük para girişleri ve çıkışları olur.  İşte bu giriş ve

Daha Fazla »